Kaste

Onnea! Teille on syntynyt pienokainen!

Kaste on siunausta, jossa pyydämme Taivaan Isän huolenpitoa ja varjelua syntymän ihmeelle. Kaste liittää kirkkoon ja pienokainen kutsutaan nimeltä Jumalan perheväkeen. 

Kun perheenne haluaa varata kasteaikaa, ottakaa yhteyttä Simon seurakunnan kirkkoherranvirastoon (puh. 040 3511990) sopiaksenne kasteen ajasta, paikasta ja papista. Kastetilaisuuden voi järjestää ykstyisessä paikassa (esim.koti) tai seurakunnan tiloissa (seurakuntakeskus, Mäkimattila)

Ennen kastetta käydään toimituskeskustelu. Toimistuskeskustelussa katsotaan läpi käytännön asiat ja keskustellaan kasteen merkityksestä. Toimituskeskustelua varten on hyvä täyttää valmiiksi Lapsen tietojenlomake sekä valita kummit.

Kastetoimitusta varten perheenne tarvitsee kastemaljan, kastepuvun, kynttilän sekä liina pään kuivaamista varten. Seurakunta muistaa pienokaista kastelahjalla toimituksen yhteydessä. Seurakunnan tiloissa kastettaessa on mahdollista lainata kastepukua. Seurakunnan tilat ovat ilmaiset kastetilaisuuteen. 

 

Rakas Jeesus siunaa meitä, 

anna meille enkeleitä,

siipeis suojaan meidät peitä, 

älä meitä koskaan heitä. 

Kummius on luottamustehtävä. Vanhemmat valitsevat lapselleen kummeiksi tärkeät aikuiset. Jokainen löytää oman tapansa olla kummi. Kastetulla lapsella tulee olla vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Lapsikaste on luterilaisessa kirkossa tavallisin tapa liittyä kirkon jäseneksi, mutta kasteelle voit tulla minkä ikäisenä tahansa. 

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen